Snelle levertijden
Showroom/werkplaats in Werkendam
Duurzaamheid voorop
Bezorgen en monteren aan huis
Handgemaakt en maatwerk

Vaak gezocht

Kom langs in de showroom

Maak simpel een afspraak en kom onze producten in de showroom bekijken.
Afspraak maken
Bel ons
+31(0)183511930
Ma t/m vr 8.00 - 17.00
Za 9.00 - 13.00
Mail ons
info@woodfarm.nl
Adresgegevens
Steurgat 3-1
4251 NG Werkendam

Welkom

+

Eiken tafel onderhouden en behandelen: hoe doe je dat?

Heeft u een eiken tafelblad of wilt u graag een tafel van eikenhout aanschaffen? Bent u benieuwd naar hoe u een eiken tafel moet onderhouden? Hout is een natuurproduct en zal onderhouden moeten worden om zijn mooie karakter te behouden. Wilt u tips en advies om uw tafel zo lang mogelijk mooi te houden? In dit artikel geven we u advies en vertellen we vele tips.

WAAROM EEN EIKEN TAFEL ONDERHOUDEN?

De tafels die wij leveren kunnen worden voorzien van een beschermende lak. Maar waarom moet ik dan de tafel nog onderhouden, hij is toch beschermd? Dat laatste klopt, maar om de levensduur van uw tafel te verlengen moet u deze bescherming in stand houden. Zo zorgt u ervoor dat uw tafel bestand is tegen veel stoten, krassen en vocht. Eiken tafelbladen hebben namelijk vele poriën waardoor het vocht snel kan worden opgenomen indien de bescherming onvoldoende is. Tafels die opnieuw zijn voorzien van olie kunnen er na het onderhoud weer een lange tijd tegenaan en lijken vrijwel als nieuw.

HOE ONDERHOUD IK EEN EIKEN TAFEL?

Een houten tafel onderhouden is een klus die, afhankelijk van uw gebruik, zo’n eenmaal per 2 à 3 jaar moet worden gedaan. Maar hoe moet ik mijn tafel onderhouden? Dat vertellen we hieronder stapsgewijs:

  • Haal de tafel volledig leeg.
  • Neem de tafel af met een doek of veger. Zorg dat al het stof van de tafel verwijderd is.
  • Schuur de tafel heel zachtjes en met een heel licht schuurpapier.
  • Wanneer dit gedaan is kunt u de tafel in de olie zetten. De olie waarmee wij onze tafels voorzien is van Matte Blanke Lak van Ciranova. Wij raden aan om ook deze olie te gebruiken wanneer u ervoor gekozen heeft om uw tafel hiermee te beschermen.
  • Wanneer de tafel in de olie is gezet dient u nog twee keer met een droge en schone doek over de tafel te boenen. Doe dit zorgvuldig en poets als het ware de olie eraf. De eerste keer doet u direct na het aanbrengen van de olie, de tweede keer moet na een half uur wachten.

Wanneer u uw tafel in de olie heeft gezet kan uw tafel er weer een aantal jaar tegenaan. Uw tafel is beschermd tegen vuil en vocht en straalt weer als nieuw.

HOE HOUD IK MIJN EIKEN TAFEL MOOI?

Als u uw tafel in de olie heeft gezet en goed onderhouden heeft zit het werk er echter nog niet op. Een belangrijk gedeelte van het onderhoud is namelijk preventief. Zo moet u nooit hete pannen op tafel plaatsen zonder een onderzetter te gebruiken. Daarnaast moet u uitkijken met frisdrank glazen en bierflesjes. De kringen die deze glazen veroorzaken kunnen in de tafel trekken. Verder is het goed om ervoor te zorgen dat uw eikenhouten tafel niet wordt blootgesteld aan plotselinge temperatuurschommelingen en een te hoge of te lage luchtvochtigheid.